Sayfalar

2 Nisan 2012 Pazartesi

Rusya'da Uçak Kazası!

Tam da önceki yazımda 2012'nin havacılık güvenliği açısından güzel geçtiğini yazalı iki gün olmuşken Rusya'dan kötü bir haber geldi bugün. Haberlere göre Rus havayolu şirketi UTair'a ait ATR-72 tipi uçak Tyumen'den kalktıktan kısa süre sonra acil durum ilan ediyor ve acil iniş yapmaya çalışırken düşüyor. Uçakta bulunan 43 kişiden 31'i hayatını kaybetmiş, diğer yolcular ise hastaneye kaldırılmış fakat durumları ciddi. Görgü tanıkları uçağın motorlarından duman çıktığını gördüklerini söylemişler.


Rus yetkililer uçağın kara kutularına ulaşmış ve inceleme başlatılmış. Havalimanı yetkilileri pilotun kalkıştan önce kanattaki buzlanmayı temizlemek için deicing yaptırmadığını söylemiş. Tabii eğer gerçekten motordan duman çıkıyorduysa kaza bununla ilgili olmayabilir de.


ATR-72
Öncelikle bilmeyenler için ATR-72'yi kısaca tanıtalım. ATR-72, 78 yolcu kapasiteli bir kısa menzilli yolcu uçağı ve Fransız-İtalyan ortak firması ATR tarafından Fransa'da üretiliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bir çok ticari firma tarafından kullanılan bu uçaklar daha önceden dokuz adet kazaya karıştı ve bunların beş tanesinde can kaybı yaşandı. Bu sene 13 Şubat tarihinde bir tanesi Norveç'te iniş takımı problemleri yaşayıp Oslo'da acil iniş gerçekleştirdi.


Bu kazada düşen uçak ise yirmi yaşındaymış ve ilk uçuşunu 1992 yılında Transasia Airways ile gerçekleştirmiş. Kazayı yapan şirket UTair'in ise en son 2007 yılında bir Tupolev Tu-134'ün düşmesiyle yaşadığı bir kazası daha varmış.


Dürüst olmak gerekirse senenin ilk ticari yolcu uçağı kazasının Rusya'da gerçekleşmiş olması pek şaşırtıcı değil zira Ruslar bu konuda oldukça sabıkalılar. Sırf geçen sene birden fazla kaza yaşamış ve bu kazaların en sonuncusunda, düşen Yak 42 tipi uçakta Lokomotif Yaroslavl adlı buz hokeyi takımının kadrosu da hayatını kaybetmişti. Geçen seneki bir Tupolev Tu-134 kazası ve bu kazanın da üst üste gelmesiyle Medvedev Rusya'da hava taşımacılığında iç hatların tamamen gözden geçirilmesini, eski uçakların emekli edilmesi talimatını vermiş ve Rus havacılığını elden geçireceği sözünü vermişti. Ne yazık ki şimdilik bu sözü tutabilmiş görünmüyor, fakat umarım önümüzdeki günlerde bu tarz haberlerle tekrar karşılaşmayız.


Enkazdan Bir Görüntü
Kazayla ilgili incelemeyi ve gelişmeleri takip edeceğim ve önemli bir bulgu olursa yeni bir yazıda tekrar değinebilirim. Her zaman dendiği gibi, havacılığın kuralları kanla yazılmıştır. Bu tarz üzücü olaylar yaşanıp yaşamlar yittikçe tabii ki üzülüyoruz fakat, bu kazalardan alınan derslerle gökyüzü her geçen gün daha güvenli hale geliyor. Elimizden şu anda gelen tek şey yaralıların iyileşmesini ve en kısa zamanda incelemenin sonuçlanarak gelecekteki olası benzer olayların önüne geçilmesini ummak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder